Maatwerk of open source pakket, waar kiest u voor?

Onderwerp(en:) Open source

Met beide oplossingen zijn fraaie resultaten te behalen. Het is echter een misvatting om te denken dat een open source pakket goedkoper is. Natuurlijk is een content management systeem als Joomla of een e-commerce system als Magento gratis te downloaden, het voortraject echter blijft in beide gevallen hetzelfde en aan de vormgeving moet in beide gevallen evenveel tijd en aandacht worden geschonken. Ook de hosting-eisen zijn in veel gevallen identiek.

Wat houdt open source nu eigenlijk in?

Het onderstaande filmpje legt erg goed uit wat open source nu eigenlijk is en behandelt een aantal veel voorkomende misverstanden.

Welke keuze maakt u?

De realiteit is minder zwart-wit dan de titel van deze blog-post doet vermoeden, in de praktijk wordt bij maatwerk vaak ook open source materiaal gebruikt, al zij het dan, in plaats van kant en klare pakketten, bibliotheken zoals jQuery en ExtJS en dergelijke. Waar u eigenlijk naar moet kijken is de flexibiliteit; bij een kant en klaar open source pakket wordt u beperkt door de functionaliteit van het pakket, u kunt het design aanpassen aan uw wensen, maar de daadwerkelijke werking van het pakket kan niet altijd gewijzigd worden en wanneer wel mogelijk evenveel of veel meer werk kosten dan met maatwerk het geval zou zijn.

Waar u dus op moet letten bij uw keuze is of wat u wilt standaard mogelijk is binnen het scala aan open source pakketen. Is dit niet het geval dan zal vrijwel altijd maatwerk de efficiƫnste en snelste oplossing zijn.

Lees meer over open source op ikipedia